Nezdravé stravovanie a následné zdravotné riziká

Životný štýl väčšiny ľudí sa vyznačuje nedostatkom pohybu, telesnej práce, častými psychickými stresmi, fajčením a je sprevádzaný nadbytkom energeticky bohatých potravín. Všetky tieto faktory negatívne vplývajú na náš zdravotný stav.

Niektoré výživové faktory súvisiace so zdravotnými rizikami:

  • nadmerný príjem energie vedie k obezite
  • vysoký príjem živočíšnych tukov v strave zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, podieľa sa na vzniku aterosklerózy – najznámejší je infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda
  • nadmerný príjem energie a vysoký príjem nasýtených tukov spájame so vznikom rakoviny prsníkov, vaječníkov, hrubého čreva a konečníka
  • vysoký príjem jednoduchých cukrov zvyšuje výskyt zubného kazu
  • vysoký príjem soli je spojovaný so vznikom vysokého krvného tlaku a rakoviny žalúdka
  • nízky príjem vápnika a vitamínu D môže viesť ku vzniku osteoporózy
  • nízky príjem jódu hraje úlohu pri poruchách štítnej žľazy