Sušené ovocie namiesto sladkostí

Sušenie ovocia je najstarší spôsob konzervovania, ktorým získavame trvanlivé potraviny, ktoré môžeme konzumovať v každom ročnom období. Sušené ovocné plody sa pripravujú len z kvalitného zdravého ovocia. Ovocie nesmie byť otlčené, nahnité alebo inak poškodené. Sušením na rozdiel od zavárania a zmrazovania sa v ovocí (alebo zelenine) zachováva až 85% vitamínom. Sušené plody si zachovávajú aj potrebné minerály. Sušené ovocie je vhodné pre diéty, pretože obsahuje málo sacharózy a veľa fruktózy. Mali by sme nimi častejšie nahradiť konzumáciu sladkostí, zákuskov a iných cukroviniek.

 

Ako na to: 

V súčasnej dobe na trhu existujú špecializované prístroje na sušenie ovocia a zeleniny – sušičky ovocia a zeleniny. Z energického hľadiska sú úsporným domácim spotrebičom, na jedno sušenie spotrebujete podľa typu a výkonnosti sušičky zhruba od 0,2 do 0,6 kWh. Sušičku tvorí základná jednotka, veko a sitá. Základná jednotka zabezpečuje prúdenie teplého vzduchu. Na základnú jednotku sa nasadzujú sitá, ktoré slúžia na sušenie plodov. Závisí od druhu a veľkosti sušičky koľko kusov sít môžete naukladať nad sebou. Sitá s menšími okami slúžia na sušenie menších plodov. Veko uzatvára sušiaci  priestor a zaisťuje správnu cirkuláciu teplého vzduchu.

Ak nemáte doma sušičky ponúkame Vám náhradné riešenie. Sušiť ovocie a zeleninu môžete aj v elektrickej alebo plynovej rúre. K tomuto sušeniu si však potrebujete vyrobiť rošty z pletiva, tak aby ste ich mohli do rúry vmestiť niekoľko sít na seba. Počas sušenia musíte rošty premiestňovať, aby sa ovocie vysušilo čo najrovnomernejšie. Počas sušenia musí z rúry unikať vzniknutá para, a to buď ventiláciou alebo tým, že ponecháte pootvorené dvierka.

 Uskladnenie:

Usušené ovocie musí byť dostatočne suché aj vo vnútri, aby sa počas uskladnenia nekazilo. Vychladené ovocie dobre uskladnite (napríklad v uzavretom pohári alebo fľaši, v papierovom alebo platenom vrecúšku) v tmavej, suchej a chladnej miestnosti. Takto uskladnené ovocie občas skontrolujte, či nevlhne, neplesnivie, alebo či nie je inak poškodené.

Ako sušiť ovocie:

Chcete vedieť ako si môžete doma pripraviť sušené jablká, hrušky, slivky a marhule? Viac sa dočítate v rubrike Recepty - Ako sušiť ovocie