Ako variť zdravo

Skúste do svojich zaužívaných kuchárskych praktík zaradiť niektoré z nasledujúcich typov:

- Vyvarujte sa úpravám jedál s použitím väčšieho množstva tuku – smaženie, fritovanie.

- Upustite od častého zahusťovania omáčok múkou alebo smotanou.

- Omáčku môžete zahustiť rozmixovanou zeleninou – cibuľou, zelerom, mrkvou alebo paradajkami.

- Smotanu alebo šľahačku je možné nahradiť jogurtom alebo nízkotučným taveným syrom.

- Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom.

- So solením to nepreháňajte. Obmedzte množstvo soli vo vode na varenie. Používajte jodizovanú soľ.

- Na prípravu drezingov použite pomarančovú šťavu, balzamikový ocot, olivový olej, čerstvé bylinky a trocha soli a čierneho korenia.

- Syry vyberajte s čo najnižším obsahom soli a tuku v sušine, bohaté na vápnik.

- U príloh sa vyvarujte smaženým zemiakom, kalorickým cestovinám a knedli. Nahraďte ich rôznymi druhmi ryže.

- Mäso by malo byť na tanieri v menšom množstve ako príloha. Obmedzujte údeniny, bôčiky, anglické slaniny....

- Dezert pripravte z nízkotučného tvarohu a ovocia.

Na záver treba podotknúť, že aj pri zdravej strave platí staré známe „všetkého s mierou“.