Nezdravé stravovanie a následné zdravotné riziká
Životný štýl väčšiny ľudí sa vyznačuje nedostatkom pohybu, telesnej práce, častými psychickými stresmi, fajčením a je sprevádzaný nadbytkom energeticky bohatých potravín. Všetky tieto faktory negatívne vplývajú na náš zdravotný stav.
Niektoré výživové faktory súvisiace so zdravotnými rizikami:
- nadmerný príjem energie vedie k obezite
- vysoký príjem živočíšnych tukov v strave zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, podieľa sa na vzniku aterosklerózy – najznámejší je infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda
- nadmerný príjem energie a vysoký príjem nasýtených tukov spájame so vznikom rakoviny prsníkov, vaječníkov, hrubého čreva a konečníka
- vysoký príjem jednoduchých cukrov zvyšuje výskyt zubného kazu
- vysoký príjem soli je spojovaný so vznikom vysokého krvného tlaku a rakoviny žalúdka
- nízky príjem vápnika a vitamínu D môže viesť ku vzniku osteoporózy
- nízky príjem jódu hraje úlohu pri poruchách štítnej žľazy